Modesty examinerad servicehund augusti 1999

 

Modesty är utbildad och examinerad servicehund och arbetar åt sin matte Anki Celander.

Hennes främsta uppgifter är att plocka upp saker som matte tappar. Exempelvis nycklar, pennor, mynt etc.

Hon kan även hämta hjälp på kommandot "larma". Då springer hon till närmaste människa, ställer sig på bakbenen och krafsar intensivt på människans ben. Därefter visar hon vägen tillbaka till matte.

I hemmet öppnar och stänger hon skåpsluckor och är till hands närhelst matte behöver.

Utomhus trycker hon på dörröppningsknappar för att underlätta för matte.

Modesty som bor i Helsingborg med sin matte har enligt lokala ordningsstadgan samma rättigheter som ledarhundar för synskadade har. Det innebär att hon bl.a får följa med in i affären när matte handlar.

I december 2005 mottog Modesty en emeritusmedalj för lång och trogen tjänst i samband med SKK:s Hund 2005.

 

 

Bessie - examinerad servicehund november 2004

Bessie är Modestys barnbarn. Hon blev antagen till servicehundsutbildning augusti 2003.

Hon efterträdde Modesty i december 2005.

Bessie har delvis andra uppgifter än Modesty. En ny uppgift är att hjälpa matte att ta av strumporna. Hon jobbar med att hämta saker till matte, främst sådant som matte tappat, nycklar, pennor etc.

Bessie är en berest dam hon har representerat vid tre utlandskonferenser för Assistance Dog Europe, Berlin 2003, Westende 2004 och Salzburg 2005.

 

 

foto: Happy Dogs

Anki utbildade sig hösten 2003 till Service och Signalhundsinstruktör. Hon har nu tränat sitt första servicehunds-ekipage som består av Erik Rydmarker och hans Bichon Havanais Alma. Erik och Alma blev examinerade i februari 2005.

Erik och Alma tillsammans med mamma Marita vid förarutbildning Markaryd hösten 2004 Svenska Service och Signalhundsförbundets ordförande Yrsa tillsammans med Bessie vid Berlinmuren november 2004.

Sundahundapärlan´s kennel har instiftat priset Bragdbenet som delas ut till en service eller signalhund som gör något utöver det vanliga för sin förare.

Bragdbenet delades ut första gången 2003 och tillföll då Signalhunden Ozzy som uppmärksammat sin förare på utryckningsfordon i hög hastighet.

År 2004 tillföll priset Servicehunden Wilma som larmat sin förare på att det brann i murstocken i huset.
I år tillföll priset service och diabeteshunden Elma som påkallat hjälp till matte som trillat ur stolen och låg svårt nerkyld på marken.

Vid årsmötet 2005 tilldelades bragdbenet Service- och diabeteshunden Elma för rådigt uppträdande och påkallande av hjälp till matte Janina Sommarlund i samband med hundpromenad.

 

    

Information om Svenska Service och Signalhundsförbundet

Svenska Service och signalhundsförbundet är en ideell och partipolitiskt obunden organisation som arbetar med att utbilda funktionshindrade personer och deras hundar.

Servicehundar är hundar som jobbar tillsammans med rörelsehindrade personer. Exempel på arbetsuppgifter kan vara: Plocka upp saker från golvet, hämta saker till föraren, öppna och stänga dörrar, "larma" dvs. hämta någon annan person,

Signalhundar jobbar tillsammans med döva och hörselskadade personer.
Exempel på arbetsuppgifter: Tala om när det ringer på dörren, om babyn skriker, om någon kallar på en, larma när brandvarnaren ljuder.
En signalhund får lära sig att känna igen och skilja på en mängd olika ljud.

En service eller signalhund i tjänst har alltid ett tjänstetäcke på sig. Täcket är rött under utbildning och gult när utbildningen är klar. Föraren för en färdig hund har legitimationshandling som visar att det är rätt hund och rätt förare.

Det tar cirka ett år innan hund och förare är färdigutbildade. Då genomförs examen både för hund och förare. Föraren skriver ett teoretiskt prov som visar att man har tillräckliga kunskaper för att vara hundförare. Tillsammans med hunden genomförs ett prov som utvisar att du klarar av att styra hunden i olika situationer samt att specialmomenten fungerar.
Varje år görs sedan årsprov. Detta för att hålla hög standard på hund och förare.

Allt grovjobbet med att utbilda hunden gör föraren själv. Till sin hjälp finns en instruktör som handleder och följer upp kontinuerligt under utbildningen. Även några dagars intensivutbildning i internatform ingår.

Vill du veta mer så titta vidare på Service och Signalhundsförbundets hemsida.

                                                                                                            

Svenska Service- och Signalhundsförbundet

Sidan uppdaterad 2006-03-08